Married

Married
happy always

Sabtu, 31 Disember 2011

Kirams Village kabin

~~SelaMaT MemBaca ~~


Alhamdulilah......siap serba sedikit blog yang aku baru ter'update ni...sementara kita tunggu detik 12 malam apakata korang blokwalking kat blog aku yang tidak seberapa ni yerr......Selamat mencuci mata n Selamat Membaca ya my Frenz.... :-)

Oke laa...sy rasa  x sabar nya nak share kat kawan-kawan blog percutian Vs penginapan kami di Homestay ni....pemandangan yang amat memukau mata memandang..alam Flora n fauna yang semula jadi dan lupa seketika tentang bunyi bising kesibukan kota dan kerja di pejabat.....segar sekali suasana sini amat mendamaikan....malam2 sejuk gilerr...macam ada kabus masuk dalam bilik...nasib hubby ada belikan stokin untuk aku..kalau nda jadi ais batu aku di buatnya.......thanks Dear... <3

P/S: Jangan sesekali gi sana tanpa membawa stokin Ok....

Buah Doyan yang kami beli..hehehe


~~Ni suasana malam..Karaoke time..haku ada nyanyi 1 lagu jak..yang lain husband aku yang nyanyi berabis..hehe~~

 Tapi kan macam pakej bah percutian kami ni..jap..jap..jap (sorry yang bukan orang sabah pasal saya gunakan bahasa Sabah bah)..bangga gitu..hehe..harap korang faham erk...hihi...sambung balik.. So ngam2 lagi musim durian, kami apa lagi makan berabis siap buka kulit bawa isinya sahaja balik KK.....grrr...macam nda mau balik...Durianz2 tu time mau bawa gi Challet 'bekakai' bah kereta mau naik...huhu...

Home stay RM350 (harga cuti sekolah)...kalau korang berminat  KLIK SINI.. tempat dia not bad....kalau bercuti dengan family bagus u all ambil yang ada 3 room,ada ruang tamu..ada dapur..selesa boleh masak2 ramai2...tapi ada juga Cafe bah kalau rasa2 malas mau masak.....  eerrmmm....cuma astro TIADA.....pasal tiada chanel dapat di sana pasal atas bukit so tambah laa RM20 utk sewa kad astro ngan 'tuan rumah' (office diorang) yer kawan2...Ok la..nda juga terlayan tv tu..kami sewa pun bukan juga tengok tv..saja2 ja bagi budak2 tu layan cartoon..
 huurrmmmmm..nyaman..segar...sejuk....best sangat pasal keindahan alam flora n fauna dia....Udara segar..sejuk2 ada kabus2 ...tu yang aku suka....saya mesti pilih....
macam biasa aku ni bukan pandai sangat mengarang..aku lebih suka letak gambar dalam blog ku... :-)
..

Ranau...tapi kitaorang beli d Kundasang
..
Musang king atau musang berjanggut....hehe enak lemak manis..


Alahai kaki Sumandak 'enterprem' atukoi bah gia...malas sa mau edit2 buang itu kaki...haha..biar la antam jak la labu......


~Dalam pada itu sempat lah juga kami gi 
Hot Spring Ranau...budak2 jer mandi~

(Memorial War and Desa Cattle pun kami pegi jugak)..(^.^)
ni bodak2 nakal mandi...hehe...yang kiri mummy punya Gembol..c Gumuks ku sayang...dia ngan 1st cousin's Azraie..Like..Like..Thumbs Up! bilang Oneil...opss..(ada baby Danny la pula di belakang ngan daddy..hehe)




Desa Cattle Mesilau Kundasang..

Ala2 macam di New Zealand..Lembu sedang makan2 rumput, tapi jam3 baru proses perahan susu lembu...sempat juga kitaorang beli susu segar..murah2 harga kilang....

Hohoho....time ni hujan gerimis...hurmm...oleh sebab nda pernah pergi punya pasal...redah ajerrr.....

~Minum susu segar~

Memorial War...
~So beautiful kan....macam di orang Putih..lupa sekejap yang kita tu di Kundasang..hehe~




~ ni la bapa2 mithali dukung anak2 diorang...naik tangga ibu2 nda larat mau dukung...So yang tulang besi urat dawai lah yang dukung arr...hehehe....Ok baik lah..
Baca Doa makan....

 Bah...Okey la kawan2....setakat ni aja lah.....actually banyak lagi bah pict. tapi kalau upload bukan main siput lagi...kalau ada cerita best saya Share lagi ngan korang erk..... tata..titi..tutu... Assalamualaikum..byebye...Happy New Year 2012...Love u All.... (^ . ^)

Khamis, 15 Disember 2011

Mulai berjalan.....x mau kena dukung la...im happy for u my dear..

happynya tengok adik danish sdh pandai berjalan......mummy pulak excited ni syg....hohohoho....yg versi ala2 shaolin tu hairstyle dia yg terkini..hehe....mcm daddy juga...hihihi...(^__^)

Selasa, 6 Disember 2011

Celyn Resort/Hotel, Kundasang



Best2....sojuk sangat sampai balik KK terus aku demam (Flu+Cough) baby2 aku ndak pulak demam syukur lah juga kuat antibodi dorang.... C Mummy ja yang cepat demam..huhu..tapi sangat best!....hehe sangat enjoy....lain kali aku pasti datang lagi...Insyallah... :)

P/s: gambar yg no.1 yang paling atas tu sebenarnya ada view Gunung Kinabalu....tapi memandangkan hujan renyai2 so kabus menutupi puncaknya...kalau korang nak tahu depan bilik bila buka jer pintu pagi2 tersergam indah gunung kinabalu youuuu..........sampai air terjun yg di gunung tu pun boleh kelihatan dengan amat jelas sekali..tapi sayangnya x sempat amik pict. nya.......memang nyaman sekali tempat ni lebih2 lagi untuk pasangan yang baru jadi pengantin baru.....(honeymoon lah dalam erti kata lain) chewahh.....sejuk gilerrr lerr.....

Sabtu, 3 Disember 2011

Danish dah pandai berjalan...Alhamdulilah..........



Saja2 aku nak luah kan isi hati ku tatkala melihat anak kecil ku Danish dah pandai berjalan.....senang sudah nak jaga...Alhamdulilah....walaupun jalan mcm 'anak ketam' belum lancar tapi agak kukuh juga biasa lah baru2 pandai berjalan nih excited tul dia bergerak.....ibaratnya dia baru mendapat sepasang kaki...siap ketawa2 lagi tu...Abg OneiL  pun nda lagi guna pampers....pandai bagitau kalau nak ke toilet..Alhamdulilah jugak..sedikit demi sedikit kepandaian tu buat aku rasa happy n senang hati...lagi satu mummy x perlu 'angkut' Drypers/Huggies tiap2 bulan penuh2 troli....hehehe..hanya adik aja lah yg mummy belikan...Oneil nda lama gi sekolah sdh insyallah...apa2 saja yang di ajar dia cepat aja tangkap...terlebih makan buah kurma n kismis kot...hehehe...Alhamdulilah...terima kasih ya Allah kau kurniakan aku anak2 yang sihat dan bijak......

Rabu, 30 November 2011

Crocodile's Farm (Taman Buaya Tuaran)




Cuti 3 hari tu rancang nak bawa anak2 gi Strawberry Gardens resort....last2 fullybooked...semua..semua..semua pun fully booked nih....grr..grr...geram..last2 bawa gi Taman Buaya ja lah di Tuaran....1st time dorang tengok binatang tu real2 depan mata.....huh! selama nih aku takut mau bawa gi sana...ya la kan BUAYA tu.....tapi aku siap2 pesan2 ngan hubby n my maid pegang,dukung,genggam tangan anak2  kuat2...jangan kasi turun walau sedetik pun...n jauh2 sikit dari besi2 tu...nampak macam nda berapa kukuh aja...serammmm...buaya besar2 mcm dinasour di zaman purba...erkkkk aku sendiri pun seram bila lalu jambatan....sebenarnya dolu-dolu aku dah pernah pi sini nih buaya dia masih lagi kecik2 'remaja' sekarang dah jadi mama n bapak buaya sdh semua......umur 1984-1988 pun ada..aik..hahahaha...sebaya..errmmm.. ada yang sedang tidur2 bawah tangga nih..aduh..kekenyangan kali atau sedang menunggu 'lunch' diorang..al maklum la tengahari.........
antara2 nya lah yang aku sempat upload untuk malam ni....ok lah aku pun dah naik malas mau tunggu upload yang macam siput nih....nanti la aku update lagi manyak2 pict. k......to be continue.....ZZZzzzz....

Jumaat, 28 Oktober 2011

OneiL oh OneiL..............

Assalamaualaikum......semua silent reader...hehehehe.....

lama da x update blog aku ni....huhuhu.....ingat pula gelagat Oneil di pagi (Holiday sempena Deepavali) yang membuatkan diri ku tersenyum n sangat mencuit hati kami suami isteri......mommy time tu tengah layan Fb..Daddy duduk2 sambil mata ngantuk mau sambung tidur lagi.......kehkhekhe....
jeng...jeng..jeng....datang "budak Chubby" (c OneiL la siapa lagi...hahahaha) dengan muka Slumber n muka happy go lucky dia (pasai dia ni memang kuat ketawa since dari dia baby lagi... ) datang2 terus tanya Mommy...."Mummy..Mummy...'Cantik' tak mula Oney???? heeeee..... Ya Allah..hahahahha..muka dia sudah conteng2 ala2 make up la konon.....dalam hati Cantik sangat sayangku...........siap ada 'gincu' (lipstik) lagi tu......ni mesti kes tengok mommy make up pagi2 b4 pi kerja ni.........anak2 aku ni memang suka memerhati geraklaku....pick up terus! sempat jugak aku ambik gambar dia hehehe........

haaa....nah gini ler muka dia....Comel x? comel x? hehe...

Selasa, 18 Oktober 2011

Assalamualaikum.....

huuuyoooo........Sejak minggu ni aku rasa kuat sangat2 la aku makan....makan makan..makan..dan makan....dan makan....berapa banyak makan daaaaaa.......ntah napa bleh jadik gitu..mau cakap ada "isi" macam nda juga..adeh...nasib baik aku ada beli GCLife untuk "buang" balik....huhu..biasa la orang sembelit macam aku ni ngam juga minum GCLife....hehehe....Anyway, walau apapun2 aku boleh jg kawal sikit2 tapi klu Fastfood aku memang x boleh kawal woooo....susah ini macam...Ayam Penyet d Alam Mesra tu nasib la jauh sikit dr tempat kerja.....kalau x hari2 aku pigi...paling dekat KFC Tg.Aru atau call McD..kehkehkeh....

Sabtu, 15 Oktober 2011

Test2 buat Video maker n slideshow...

Hari sabtu mcm ni boring2 tiba2 aku dtg idea mau bt Slideshow...best jg..hehehe...mau berapa jam jg mau siap...ada lg 1 mau try tp in progress....kehkehkeh....siok bah..bikin hilang boring lg pun hubby kerja masa ni... ada ni aku publish tp ni permulaan saja2 mau test....gmbr anak2 jak ngan pict.kawin kami....cuma baru mau upload lagu "Kau Segalanya" tp lain pula music yg dia keluar...hahahahahha....Ok lah mau check dlu yg 1 lagi tu...nanti shared kat sini lg ek......... :)

Danial vs Danish Slideshow Slideshow

Danial vs Danish Slideshow Slideshow: TripAdvisor™ TripWow ★ Danial vs Danish Slideshow Slideshow ★ to Kota Kinabalu. Stunning free travel slideshows on TripAdvisor

P/s: saja2 jak bah ni.......mau cari slideshow yang biasa ja ba ni tapi jumpa yg ini..errmmm..boleh lah utk suka2 sebenar nya ni utk trip jer..mau masuk kan yang trip pi brunei tu tapi malas mau upload gambar.......

Selasa, 20 September 2011

Hai..hai..hai..lamanya x update blog...

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada kaum muslimin dan muslimat semuaaa......belum terlambat rasanya sy mengucapkan kepada kwn2 semua....Berbahagia kita seadanya pd hari yg mulia....:)

Raya ni banyak sangat open house...Alhamdulilah tQ kepada kwn2 yg menjemput...

Jumaat, 17 Jun 2011

Ayam Penyet! oh Ayam PenyeT!

Hmmmmmmmmmm.......aku mau ayam penyetttt...





ha..nak ni jadikan cerita aku rasa ayam penyet ni di Brunei Darussalam..(tamu selera)..yang membuatkan aku nda lupa ialah dia punya sambal tu...Fuuuuuuuyoh! nyaman se'....ngan ayam gorang nampak macam simple saja..tapi masa makan tu boleh teringat2 bah! jap aku upload dulu picture ayam penyet tu arr....
heii...ni la aku malas ni kalau sdh terpikat ngan ayam penyet ni macam aku nda bulih lupa pula tau....huhu..mau pigi sana bukannya dekat..jauh tuuu.....nda apa aku try2 buat sendiri biarpun nda sama rasa dia...OK.. :)

Sabtu, 14 Mei 2011

Cuaca oh Cuaca...

Salam.....

Waduh..waduh....sangat panas cuaca ni hari tau...mau jalan2 pun malas...semalam hujan pulak... cuaca sekarang sangat2 tidak menentu...kejap hujan..kejap panas...baby nda selesa mau tidur...putera2 ku dua orang ni putera lilin......mengikut mumy dia lah ni masa pregnant..langsung nda mau berpanas..aircond mesti full..kalau nda.....huh..mula lah muka merah mcm udang..nda tahan..pembawaan juga la puncanya kot......hehe...mungkin ozon di bumi kita ni makin menipis....apa2 pun ada satu nak kongsi ni..itu pun kawan send by email tentang kesihatan juga lah....copy paste ja ni...Sharing Is Caring kannnnn...;)

-Berpesan-pesan sesama insan- 


```````~~~Risalah ini bagus untuk anda semua~~~`````` 

Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi

badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).

    i)   Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.
         Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses

         pembuangan  toksin.
    ii)  Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan
         proses  penyeimbangan hati sedang berlaku.
    iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang
          berlaku. Ini   juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
    iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau
bebanan           kerja.
    v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak 
puas hati atau        bebanan yang berat.

2. HIDUNG


Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
  i)  Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan                              mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).  
  ii) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.                                
      Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
  iii) Bersin
     a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
     b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.



3. BATUK
    a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
    b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.

        Biasanya   kahak pekat keluar selepas beberapa hari.
    c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin

        di bahagian  kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada
        orang yang banyak merokok   atau terdedah kepada udara yang tercemar.


4. KERONGKONG
    i)  Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku
        di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak                          air  untuk membuang toksin.
    ii) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius..



5. BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
    i) Bibir pucat
       a. Sistem penghadaman yang lemah.
       b. Perut mengandungi angin.
       c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang                        sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat  besi.
    ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6. MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran               darah.
    i) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah,                  seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat
     dan lain-lain lagi.                       
    ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah                 mengandungi asid berlebihan.
    iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan            toksin.



7. TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
    i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan..
    ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya                tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah
berjalan-jalan.

8. KULIT Berpeluh :
    a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
    b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.



9. RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin     yang tidak larut dalam air.


10. KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat           terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.


11. KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam       air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.
       
12. RAMBUT GUGUR : Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas        proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.         
13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
       a. Sakit Sendi
       i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan                     tanda- tanda penyakit pirai (gout).
       ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
       iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan                      fungsi metabolisme tidak seimbang..

       b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.           
       c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung.                   Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian  lengan dan kekal di sana, ini                             menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
       d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
       e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya                                     disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
       f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
      g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat                    lemah tenaga batin.
      h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki              busuk (Hong Kong Foot).



14. TANDA-TANDA DALAMAN
       A. KEPALA.
            Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala                                 mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
       B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA
            Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak              berfikir.
       C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
            i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
            ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi                         atau tekanan darah.
       D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan                         penyakit migrain.
       E. BISUL TERJADI DI KEPALA
           Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan                            dengan    penyakit migrain.
       F. RASA PENING YANG MEMUSING
           Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.


15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
      a. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik                                    dari  bahagian perut.
      b. MUNTAH DARAH
           i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong                 dan
           ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut;                              misalnya penyakit ulser.



16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.


17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT .. Proses pembuangan toksin dari kerongkong         akibat jangkitan kuman


18. KENCING
      a) KERAP KENCING
           Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran yang
      b) AIR KENCING BERKAPUR  Menunjukkan penyakit batu karang dalam   buah                pinggang.
      c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang  mengandungi                     kotoran berlemak.
      d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan  proses                                  pembuangan  toksin sedang berlaku.
      e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.



19. BUANG AIR BESAR
      a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan               dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG,                                 menandakan penyakit barah di bahagian usus besar..
      b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
      c) NAJIS BERDARAH
           i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus..
           ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
      d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di                         bahagian usus sedang berlaku.



20. BADAN 

       a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan                       saluran darah.
           i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
           ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan..
           iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan                              dengan organ-organ badan.
           iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
       b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang                 berlebihan. Proses penyeimbangan
       c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini                            menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses                               pembuangan toksin.
       d) BADAN TERASA RINGAN :
            Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.


21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
       i)   Sistem jantung yang lemah.
       ii)   Sistem saraf otak yang lemah.
       iii)   Masalah pengaliran darah.


25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.


Ahad, 8 Mei 2011

Selamat Hari Ibu.....

Mama....selamat hari ibu..semoga mama dikuniakan kesihatan yang baik dan di limpahi jutaan rezeki...sesungguhnya diri mu yang terhebat....kau la segalanya bagi kami...diri mu tiada gantinya... senyuman mu membuat hati anak2 mu ini tenang....(nda payah la cakap nangis karang aku..hihi) pendek kata...Kami sayaaanngg mama...I Love mom.....

Mama by SpiceGirls ( I Love You Mom)