Married

Married
happy always

Rabu, 7 Mac 2012

Anniversary...Ezrie_Anna

08.03.2008


Alhamdulilah........
Syukur 4 tahun sdh kami di alam berumahtangga...Saat2 ni la terimbau kenangan zaman cinta2 dulu..hihihi...before tu kami dah couple lebih enam tahun  rasanya...start masa abis belajar laa sudah..zaman sekolah kena belajar baik2 tau..fokus.. Chewah...zaman sekolah kenal gitu2 jer..dia memang kuat main2 masa sekolah..senior sikit la dari aku..aku tahun lahir 84(tahun tikus erk... dia 83.. :) budak tingkatan 6 and masa tu aku pula tingkatan 5...org yang suka sangat dan selalu buat 'peace2' bila dia lalu depan kelas kami..siap bagi kad masa friendship day ngan aku..time tu aku pengawas sekolah..hehe..(tapi dia x nak letak nama..elehhh macam lah orang x tau dia lah pengirim sebenar..hehehe...alahai segar masih dalam ingatan detik2 mula2 kenal sang hubby ku ini...dia memang nakal..mesra alam..kuat ketawa..suka buat joke..selalu buat aku ketawa..:p pasal tu la kot aku suka kat dia...heehee..and paling penting dia seorang yang pandai memujuk....hehehe...itu yang penting..maka..Allah swt telah tentukan dia lah jodohKu...bak kata orang dia lah suami..dia lah juga kawan..dia lah 'bodyguard'..hihi..sentiasa ada di sisiku..alhamdulilah moga2 berkekalan sampai ke hujung nyawa..Sesungguhnya Allah maha pengasih lagi maha penyayang...lagi maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya...Allah swt maha penentu segala galanya...Semoga hubungani ni diberkati dan di rahmati..Aminn.....


Ok kita cerita lagi...Masa couple2 dia meluahkan hasrat hatinya ingin bertunang..aku??? risau takut2 x green lite..hehehe.. dia punya lah main berani gi jumpa beliau aku..cakap nak masuk meminang...Alhamdulilahhhhhh GREEN LITE dari parent aku..aku ucap tahniah ngan dia..berjaya amik hati family aku..thanks dear! 1st time jumpa family terus2 kena terima coz...coz..maybe 'kemesraan alam' nya tu juga yang mempengaruhi semua itu...tapi time tu aku belum kerja lagi..mama pesan mesti nana kerja baru boleh bertunang..Ok lah, nak di jadikan cerita before bertunang tu aku ada ikut 1 interview ni..(kerja aku sekarang laa)..hehe.. sekali punya lah happy sakan...ya lah...hari sabtu kitaorang bertunang,jumaat dapat surat lantikan...hari isnin aku lapor diri kerja under gov.. alhamdulilah rezeki datang dua2 sekali...bertunang n aku dapat kerja...rezeki..rezeki..alhamdulilah...berkerja lah aku sebagai tunangan orang waktu tu..aku masih ingat lagi Tarikh Keramat 08.03.2008...hari di ijabkabulkan ngam2 terkena tarikh mengundi...time nikah pula jam 2pm..dup..dap..dup..dap..jantung dibuatnya..huhu..aku dah la baru2 register utk mengundi pada tahun tu..1st time lah jg diriku gi mengundi...rasa hati bercampur baur..happy,gementar,malu..ahhh macam2 lah kalau bergelar pengantin nih.(and..and..and..aku gi mengundi ngan baju nikah..omg..hahaha) selepas akad nikah lebih kurang jam 5pm kot..lupa dah...
~Waktu ni selamat sdh jadi permaisuri dihati En. Ezrie Fadli.. :)~


Dari zaman bercintan cintun aku masih simpan lagi kad2 raya...kad2 birthday..anak2 patung2 (aku kan ratu patung) hehehe...yg dia bagi masa couple2 dulu...kami sentiasa akan jaga and nda akan di buang biar dia jadi kenang kenangan bila kami tua nanti...Insyallah kalau dipanjang kan umur...aminnn3x Ya Allah....ok la..kalau nak cerita 3 hari 3 malam x abis2..Doakan Kebahagiaan kami ya.. :)


Danish
Danial

Alhamdulilah kami dikurniakan 2 orang putera..Ezrie DaniaL n Ezrie Danish..(sempena nama daddy diorang En.Ezrie Fadli..mummy yang pilih..kalau ada baby girl maybe daddy lah yang pilih..hehehe..ni putera dua orang ni lah penyeri hidup kitaorang.. :) teringat pula..masa bersalin ni hubby ikut..sebagai pemberi dorongan la katakan..di Hospital bersalin Raflesia Medical Centre..sebelum bersalin aku minta dia masuk tengok macam mana isteri dia ni bersalin..dia kata kalau boleh dia x mau masuk pasal "abang nda sanggup tengok sayang kesakitan masa tu"..tapi sudah tiba masanya 30.01.2009 (anak pertama c Oneil) dia masuk juga time tu muka dia pucat semacam ja dalam bilik bersalin..(risau) baby belum keluar2 lagi..sakit yang aku rasa ya Allah tuhan ja tau betapa "nikmat"nya sakit bersalin....waktu demi waktu 10cm bukaan n push punya push..baby pun keluar dia siap rakam guna henfon sahaja..chewah berani la kunun dia masa tu...hehehe...bila baby keluar,baby menangis..baby dibersihkan.... hubby nda sabar2 lagi mau bagi tau yang baby kami sudah selamat dilahirkan..dia terus keluar mendapatkan mak mentua (mak aku) terus peluk and menangis..menangis kegembiraan...bila turn baby kedua kami dia ada ok2 sikit..nda takut sudah cuma dia kata bergegar juga lutut dibuatnya... :)

Oneil n Danny..

Ahad, 5 Februari 2012

Isi masa lapang..jadi makeup 'artis'..hehe...

Salam Maulidur Rasul bt semua....
Nanna boring2 teringat nak test "power" yg x berapa nak power..hihi..konon bagi makeup my niece..Nurul Ain Syazwani..hukhukhuk....jap yerr...kita share..





  
bakat berendam..hahaha..bukan bakat terpendam...



ni la dia model kami paling laris asyik2 muka dia yang jadi mangsa..huhu..nasib la dia ni minat jugak makeup2..sporting abis bila di solek...tQ C Ann Ann...;P



Ok ka? boleh lah untuk gi dinner2....natural2 ok ler tu...ngehehe....

Jumaat, 27 Januari 2012

Apam Polkadot comei-comei...

Assalamualaikum....


ni mau share Apam Polkadot ala tomei-tomei 1st time juga try menjadi jg...filling Coklat..not bad...mula2 deco macam nda menjadi..second deco atas dia baru ada "comei" sikit lah...boleh la budak baru belajar..heee.... :) namanya pun search di internet....hihi..aku lebih suka sukat pakai cawan...


tadaa.....



bawa gi ofis sikit..
walau pun nda secantik mana tapi bagiku ia tetap kiut! hehehe...nah korang nak resipi..? sila lihat n cuba...

Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )
  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna
Cara-cara
1.    Apam_polkadot
2.    masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
3.    bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
4.    masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
5.    picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
6.    letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
7.    picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
8.    last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

Sabtu, 31 Disember 2011

Kirams Village kabin

~~SelaMaT MemBaca ~~


Alhamdulilah......siap serba sedikit blog yang aku baru ter'update ni...sementara kita tunggu detik 12 malam apakata korang blokwalking kat blog aku yang tidak seberapa ni yerr......Selamat mencuci mata n Selamat Membaca ya my Frenz.... :-)

Oke laa...sy rasa  x sabar nya nak share kat kawan-kawan blog percutian Vs penginapan kami di Homestay ni....pemandangan yang amat memukau mata memandang..alam Flora n fauna yang semula jadi dan lupa seketika tentang bunyi bising kesibukan kota dan kerja di pejabat.....segar sekali suasana sini amat mendamaikan....malam2 sejuk gilerr...macam ada kabus masuk dalam bilik...nasib hubby ada belikan stokin untuk aku..kalau nda jadi ais batu aku di buatnya.......thanks Dear... <3

P/S: Jangan sesekali gi sana tanpa membawa stokin Ok....

Buah Doyan yang kami beli..hehehe


~~Ni suasana malam..Karaoke time..haku ada nyanyi 1 lagu jak..yang lain husband aku yang nyanyi berabis..hehe~~

 Tapi kan macam pakej bah percutian kami ni..jap..jap..jap (sorry yang bukan orang sabah pasal saya gunakan bahasa Sabah bah)..bangga gitu..hehe..harap korang faham erk...hihi...sambung balik.. So ngam2 lagi musim durian, kami apa lagi makan berabis siap buka kulit bawa isinya sahaja balik KK.....grrr...macam nda mau balik...Durianz2 tu time mau bawa gi Challet 'bekakai' bah kereta mau naik...huhu...

Home stay RM350 (harga cuti sekolah)...kalau korang berminat  KLIK SINI.. tempat dia not bad....kalau bercuti dengan family bagus u all ambil yang ada 3 room,ada ruang tamu..ada dapur..selesa boleh masak2 ramai2...tapi ada juga Cafe bah kalau rasa2 malas mau masak.....  eerrmmm....cuma astro TIADA.....pasal tiada chanel dapat di sana pasal atas bukit so tambah laa RM20 utk sewa kad astro ngan 'tuan rumah' (office diorang) yer kawan2...Ok la..nda juga terlayan tv tu..kami sewa pun bukan juga tengok tv..saja2 ja bagi budak2 tu layan cartoon..
 huurrmmmmm..nyaman..segar...sejuk....best sangat pasal keindahan alam flora n fauna dia....Udara segar..sejuk2 ada kabus2 ...tu yang aku suka....saya mesti pilih....
macam biasa aku ni bukan pandai sangat mengarang..aku lebih suka letak gambar dalam blog ku... :-)
..

Ranau...tapi kitaorang beli d Kundasang
..
Musang king atau musang berjanggut....hehe enak lemak manis..


Alahai kaki Sumandak 'enterprem' atukoi bah gia...malas sa mau edit2 buang itu kaki...haha..biar la antam jak la labu......


~Dalam pada itu sempat lah juga kami gi 
Hot Spring Ranau...budak2 jer mandi~

(Memorial War and Desa Cattle pun kami pegi jugak)..(^.^)
ni bodak2 nakal mandi...hehe...yang kiri mummy punya Gembol..c Gumuks ku sayang...dia ngan 1st cousin's Azraie..Like..Like..Thumbs Up! bilang Oneil...opss..(ada baby Danny la pula di belakang ngan daddy..hehe)




Desa Cattle Mesilau Kundasang..

Ala2 macam di New Zealand..Lembu sedang makan2 rumput, tapi jam3 baru proses perahan susu lembu...sempat juga kitaorang beli susu segar..murah2 harga kilang....

Hohoho....time ni hujan gerimis...hurmm...oleh sebab nda pernah pergi punya pasal...redah ajerrr.....

~Minum susu segar~

Memorial War...
~So beautiful kan....macam di orang Putih..lupa sekejap yang kita tu di Kundasang..hehe~




~ ni la bapa2 mithali dukung anak2 diorang...naik tangga ibu2 nda larat mau dukung...So yang tulang besi urat dawai lah yang dukung arr...hehehe....Ok baik lah..
Baca Doa makan....

 Bah...Okey la kawan2....setakat ni aja lah.....actually banyak lagi bah pict. tapi kalau upload bukan main siput lagi...kalau ada cerita best saya Share lagi ngan korang erk..... tata..titi..tutu... Assalamualaikum..byebye...Happy New Year 2012...Love u All.... (^ . ^)

Khamis, 15 Disember 2011

Mulai berjalan.....x mau kena dukung la...im happy for u my dear..

video video
happynya tengok adik danish sdh pandai berjalan......mummy pulak excited ni syg....hohohoho....yg versi ala2 shaolin tu hairstyle dia yg terkini..hehe....mcm daddy juga...hihihi...(^__^)

Selasa, 6 Disember 2011

Celyn Resort/Hotel, Kundasang



Best2....sojuk sangat sampai balik KK terus aku demam (Flu+Cough) baby2 aku ndak pulak demam syukur lah juga kuat antibodi dorang.... C Mummy ja yang cepat demam..huhu..tapi sangat best!....hehe sangat enjoy....lain kali aku pasti datang lagi...Insyallah... :)

P/s: gambar yg no.1 yang paling atas tu sebenarnya ada view Gunung Kinabalu....tapi memandangkan hujan renyai2 so kabus menutupi puncaknya...kalau korang nak tahu depan bilik bila buka jer pintu pagi2 tersergam indah gunung kinabalu youuuu..........sampai air terjun yg di gunung tu pun boleh kelihatan dengan amat jelas sekali..tapi sayangnya x sempat amik pict. nya.......memang nyaman sekali tempat ni lebih2 lagi untuk pasangan yang baru jadi pengantin baru.....(honeymoon lah dalam erti kata lain) chewahh.....sejuk gilerrr lerr.....

Sabtu, 3 Disember 2011

Danish dah pandai berjalan...Alhamdulilah..........



Saja2 aku nak luah kan isi hati ku tatkala melihat anak kecil ku Danish dah pandai berjalan.....senang sudah nak jaga...Alhamdulilah....walaupun jalan mcm 'anak ketam' belum lancar tapi agak kukuh juga biasa lah baru2 pandai berjalan nih excited tul dia bergerak.....ibaratnya dia baru mendapat sepasang kaki...siap ketawa2 lagi tu...Abg OneiL  pun nda lagi guna pampers....pandai bagitau kalau nak ke toilet..Alhamdulilah jugak..sedikit demi sedikit kepandaian tu buat aku rasa happy n senang hati...lagi satu mummy x perlu 'angkut' Drypers/Huggies tiap2 bulan penuh2 troli....hehehe..hanya adik aja lah yg mummy belikan...Oneil nda lama gi sekolah sdh insyallah...apa2 saja yang di ajar dia cepat aja tangkap...terlebih makan buah kurma n kismis kot...hehehe...Alhamdulilah...terima kasih ya Allah kau kurniakan aku anak2 yang sihat dan bijak......